söndag 13 december 2009

Saffransbullar

Bakat saffransbullar idag. Det är inga traditionella lussekatter utan saffransdeg utbakad mer som vanliga kanelbullar. Mandelmassan i fyllningen gör dem saftiga.


DEG:
1 g saffran
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt (knanppt
1½ dl socker
1 ägg
850 g vetemjöl (14-15 dl)
FYLLNING:
smör
150 g mandelmassa
russin om man vill
PENSLING:
ägg

Stöt saffran fint med en sockerbit i en mortel.
Smält smöret och blanda i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke (hushållsassistent är att föredra)
Häll i degspadet och lös upp jästen.
Tillsätt salt, socker, saffran och ägg. Blanda om ordentligt.
Väg mjölet och häll i det.
Knåda degen i maskinen tills degen är seg och blank ca 10 minuter.
Jäs degen övertäckt i bunken ca 40 minuter till dubbel storlek.
Tag upp degen och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och kavla ut avlånga plattor.
Bred på smör, riv över mandelmassa och strö över russing. Rulla ihop från långsidan. Skär varje del i ca 24 bitar och ställ i pappersformar på en plåt.

Jäs under bakduk ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader och varmluft.

Pensa de färdigjästa bullarna med ägg. Ställa in plåtarna i ugnen och sänk värmen till 225 grader.
Grädda i ca 8 minuter.
Lägg bullarna att svalna under bakduk.

2 kommentarer:

Tobias sa...

Så himla gott :D köper alltid Kung Oscars!

Tobias sa...

Faktiskt inte, men skulle vara coolt att vara där på sommaren. :)