onsdag 23 februari 2011

Oxveckor

Media har skrivit mycket om de s.k. oxveckorna nu efter jul. Tydligen är det en företeelse med för många 5-dagarsveckor i streck, i detta fall fram till påsk som innfaller ovanligt sent i år. Återigen denna jakt på lediga dagar med fantastiska upplevelers i framtiden. Här och nu ska ju inte glömmas bort tycker jag.
Lätt för mig att säga kanske som efter ett par lediga veckor känner mig redo för arbetslivet imorgon igen. En dotter på vift som aupair + en bemärkelsedag som inte kändes angeläget att vara hemma och ta del av gjorde att vi tog en paus mitt i dessa strävsamma veckor. Några spaningar från San Fransisco i Californien och Oahu i Hawaii
Ananas- växer det på träd? Nä, ganska jordnära taggiga plantor och det tar 18 månader innan man kan skörda den första frukten.Vissa delar av San Fransisco är väldigt kuperat. Tur att det inte är halt väglag så ofta...

Mindre glamoröst bostadsområde i Honolulu.


Resterna av Battleship Arizona som sjönk i samband med den japanska attacken mot Pearl Harbor 7 december 1941.

Knölvalar håller under vinterhalvåret till i vattnen runt Hawaii. De är ganska lätta att upptäcka men svåra att fånga på bild!

Golden Gate

Hibiscus är State Flower i Hawaii. När man ser dessa frodiga färgsprakande buskar som ofta odlas i häckform är det svårt att tro att det verkligen är samma nyckfulla krukväxt som vi har här hemma.


Waikiki och Honolulu sett från toppen av vulkanen Diamond Head.

Vi har väl alla någon gång som turist skyfflats runt i en minibuss på en organiserad utflykt. Glöm bussen, på Oahu hyr man en limo (eller horkanot som Jarnebring skulle ha sagt) med chaufför, iallafall om man är japan.

Gammaldags P-automater i modern tappning. Egentligen är det ju helt logiskt, inte vill man gå flera meter för att köpa en P-biljett i en gemensam automat när man kan ha en egen vid P-rutan?

Plumeria - blommor som ofta används i de typiska blomstergirlangerna (Lei) som man förknppar med Hawaii.

Har varit i USA flera gånger förut, men bara på östkusten. Där slås man ju ofta av att jättemånga är ohälsosamt överviktiga. Så är det inte riktigt på västkusten. I Californinen och för den delen även Hawaii ser man inte så många tjockisar och oftare människor som springer och powerwalkar och går överhuvud taget. Denna rumpa var ju dock ganska rejäl....


Vid Fishermans Wharf i Monterey kryllar det av sjölejon i show-off-mode

Solnedgång på Waikiki beach

Provade vin på Sterling WineYards i Napa Valley. 5 olika sorter ur specialsortimentet var en angenäm upplevelse. Tack för det tipset Göran.


Hawaii är ett paradis för surfare, i synnerhet vid North Shore på vintern. Vågorna är fantastiska för surfare men farliga för badare. Man känner baksuget även när man bara stoppar ned fötterna vid strandkanten.
  

Inga kommentarer: