tisdag 28 februari 2012

Korkad

"Äntligen! Mellanmjölk med Skruvkork". Läser detta på en helsidesannons i DN idag. Bilden ovanför texten föreställer ett ganska litet barn som går och bär på ett mjökpaket vänt upp-och-ner.
Jag har inte riktigt lärt mig uppskatta denna skruvkork. Min absoluta favorit är den gamla hederliga tegelstenen, särskilt när det handlar om lite mer trögflytande varor som fil och yoghurt. Tegelstenen är lätt att packa i kassar när man handlar, går enkelt att stapla i kylen liggande med datumen synliga utåt, lätta att tömma helt på sluttampen och går i ett nafs att förvandla till platta återvinningsbara objekt när innehållet är förbrukat. Den enda nackdelen jag kan komma på är då möjligtvis att förpackningen inte går att återförluta med mindre än att man sätter på ett extra löst plastlock. Det senare går ju dock att återanvända. Skulle kunna funka med en klädnypa också, har jag inte testat dock. Nu har jag personligen inget som helst behov av att försluta förpackningen när den står öppnad i kylen, ovan nämnda fördelar känns viktigare.
En mig närstående som jobbar på ett känt mejeriföretag påstår att nyss nämnda företag har gjort undersökning bland sina kunder och kommit fram till att takåsförpackningar med skruvkork är det man helt vill ha. Hallå, ingen har frågat mig :-(
Har ni någon gång försökt klämma ut den sista tredjedelen i en yogurtförpackning i ganska hård papp med skrukork högst upp? Är kanske affärsidén att man ska strunta i det och slänga hela rasket i soporna och öppna en ny istället? Ur ett miljö och resursperspektiv verkar det helt förkastligt tycker jag.
Länge leve tegelstenarna!

Inga kommentarer: