tisdag 21 juli 2015

Japaner japaner, överallt japaner

Jag och maken gjorde en resa till Japan på försommaren. Varför skulle man nu vilja åka dit överhuvud taget? Lång resa och det finns många fina, av mej ännu oupptäckta, resmål på närmare håll. Familjemedlemmar har dock sitt hem, om än tillfälligt, i Yokohama just nu och det känns alltid angeläget att träffa barnen. Plats i världen blir då en sekundär parameter.

Vi hade hur som helst ett par fina veckor med inhemsk guidning. Jag blir fort less när det är trängsel och mycket folk så mina förväntningar var inte så stora. Många nya intryck, fördomar som kommer på skam och som vanligt är jag lite visare och mer tacksam vid hemkomsten.


 • Cash is king. Du behöver kontanter i Japan. Många affärer och restauranger tar inte utländska kort eller kort över huvud taget.
 • Jag brukar bära med mig vatten i väskan när är man är på vandring i en storstad. Det behövs inte i Japan. Man behöver inte leta länge efter en vending machine med vatten, iste och läsk och det är inte dyrt att köpa sig något svalkande.
 • Efter att ha pimplat i sig iste blir man ju lätt kissnödig, även i 25 gradig värme. Toaletter är det gott om, finns t.ex. på varje tunnelbanestation och dom är alltid rena och fräscha.
 • När jag flanerar på gator i stora städer blir jag efter ett tag ganska trött på all trängsel och knuffande. I Tokyo är det inte färre människor, men de är mycket smidigare, japaner knuffas inte, de är små, smidiga och artiga.
 • Går du till en provhytt för att prova kläder, glöm för allt i världen inte att ta av dig skorna innan du kliver in.
 • Är du en normalstor svensk är klädshopping en utmaning. Japaner är jättesmå och utbudet i affärerna är därefter. Damstorlek 34 är typ standard. Den japanska kedjan Uniqlo kan funka även för oss nordbor. Lite som ett japanskt HM med bra baskläder i många färger till bra priser. Även fina barnkläder.
 • Betalar gör man ju som sagt oftast med kontanter. Det är artigt att lämna och ta emot sedlar med båda händerna, samtidigt som man bugar sig lite och säger arigatô (tack)
 • Japan har vänstertrafik.
 • Lyckades aldrig komma underfund med varför japaner påfallande ofta går omkring i för stora skor?! Vi pratar inte lite glappande hälar nu utan rejäla glipor på mer än en storlek fel.
 • Japaner med munskydd har man ju sett på TV, men det ser man faktiskt ofta i verkligheten också. Oklart dock vad man vill skydda sig emot. Är det avgaser eller basiller? eller vill man kanske inte smitta andra?
 • Åka kollektivt i Tokyområdet går finemang. Det finns kort som påminner om Londons Oystercard eller Stockholms Access/Reskassa. Trängseln i rusningstrafik är inte att leka med. På många stationer är det staket på perrongen med öppningar som matchar dörrarna på tåget. Det höjer ju onekligen säkerheten.
  Tågen är rustade för många personer och har fler ståplatser än sittplatser. Det finns gott om stroppar som hänger ned från taket att hålla sig i så det funkar bra. I trängseln är det en fördel att vara lång. I en fullsatt vagn fick jag ändå eget utrymme ett huvud ovanför alla japaner :-)
 • Japaner jobbar hårt, eller i alla fall länge om man är akademiker. På pappret har man 40-timmars arbetsvecka men 10-timmars-dagar eller mer är brukligt och de 10 dagarna man har i semester är inte säkert att man tar ut. Det japanska undrets tid är dock förbi och frågan är om det är så himla effektiva timmar? Lite konstigt det hela då allt Lean och Continuous improvement-tänk som genomsyrar fabriker i västvärlden härstammar från Japan.
 • Hur gör man sig förstådd? Ja, oftast funkar inte engelska så bra. Japaner är vänliga och servicen är oftast outstanding, men få talar begriplig engelska. På restauranger är det ofta bilder på maten så då kan man peka.
 • Japaner är rädda för solen och är välklädda även när solen gassar. Män som jobbar på kontor har svart kostym, skjorta och slips. Slipsen kan man strunta i på sommaren, man inväntar dock tillfället då  chefen kommer slipslös till jobbet.
  Även kvinnor är elegant klädda, inte sällan med höga klackar. Urringat och bara armar ser man dock inte mycket av. Paraplyer är vanligt förekommande, både som skydd mot störtskurar och sol.
 • Ser du någon med barnvagn är det inte säkert att det är ett barn som rullas. Det kan lika gärna vara en hund!
 • Sumobrottare är omfångsrika annars är den typiska japanen smal för att inte säga mager. Kosten består av mycket fisk och portionerna är ganska små. Även i en stor stad som Tokyo är det inte mycket hamburger-kultur över matutbudet. Typiska snabbmaten är väl nudelsoppa eller små risknyten som man köpa i convenience stores.


 • Dricks på restauranger och till annan servicepersonal förkommer inte. Jag skulle rent av kunna tänka mig att det skulle tolkas som en förolämpning.
 • Det finns inga papperskorgar på stan, ändå är det oftast rent från skräp.
 • Japaner är diskreta när de talar i mobiltelefon offentligt. Man kan se hur de liksom stänger inne samtalet genom att hålla handen för luren och munnen när de pratar.


Inga kommentarer: