torsdag 24 december 2015

God Jul 2015

Har du denna morgon redan tusen järn i elden eller tassar du runt i de hemstickade raggsockor och tänder ljus medan du väntar på att kaffet ska bli klart? Är du en av de tappra medborgare som arbetar, var det din tur att ta storhelgen medan man och barn är hos svärmor och äter julbord? Är det med sorg i hjärtat eller kvittar det lika?

Är du undersköterskan som även på julafton puffar kuddarna och stoppar om den sängliggande sjuka eller färdtjänstchauffören som ser till att gamla mamma kommer till sina nära och kära innan Kalle börjar? Är det kanske du som sitter beredd att rycka ut för att släcka branden som uppstod när någon glömd ljusen eller den som åker på larm om lägenhetsbråk när skräckslagna barn behöver räddas från sina alkoholpåverkade föräldrar? Har du all tid i världen men ingen att fira med?

Julafton är magisk, en dag då allt som händer styrs av förutbestämda traditioner. Alla är finklädda och barnaögon tindrar. Julbordet dignar av läckerheter. Givetvis infinner sig Tomten och fullbordar det hela med att förära alla precis det som dom önskat sig. Eller?

Gillar du inte julmat eller funderar på varför du måste umgås med dina dryga släktningar som du aldrig träffar annars? Är du en heltidsarbetande kvinna som hela december förberett julen så att den ska bli fin och vilsam för din familj och släkt men egentligen önskar dig en semesterresa till Långtbortistan?

Traditioner är inte lag, traditioner kan förändras och förnyas. Skaffa dig en jul du trivs med. Går det inte? Då är det skönt att veta att det i alla fall bara är jul en gång om året!

Inga kommentarer: